Ons adres

Dantestraat 468
3076 KV Rotterdam

Dante Fysio

010 4328225

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM)

Blijf in balans met TOM

Zo lang mogelijk vitaal blijven én genieten van het leven. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje of een familiebezoek. Dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Helemaal omdat ouderen een relatief grote kans hebben om te vallen. Dit is erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen iemand enorm beperken.

Daarom gaat Dantefysio samen met Dietistenpraktijk voor Voeding en Leefstijl van start met een nieuw programma: Thuis Onbezorgd Mobiel afgekort TOM. Bij dit programma zijn ook de Gemeente Rotterdam en SOL betrokken.
TOM heeft als doel de spierkracht, coördinatie en balans te verbeteren van thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder, waardoor het risico op vallen afneemt. Deelnemers volgen, in een vast groepje van maximaal 12 personen, een beweeg- en balanstraining van 14 weken. Daarnaast lunchen ze 6 keer samen onder begeleiding van een diëtist die voorlichting geeft. Ook krijgt iedere deelnemer persoonlijk voedingsadvies. De traingingen worden afgesloten met een lekker kopje koffie of thee. Elk groepje wordt begeleid door een getrainde vrijwilliger, een TOM-maatje.

Bekijk hier een video over het programma.

Geïnteresseerd?

Door deel te nemen aan TOM verbetert u uw spierkracht en coördinatie en blijft u (langer) zelfstandig. Bent u 65 jaar of ouder en thuiswonend? Regelmatig worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd. U kunt uw interesse voor deze bijeenkomsten kenbaar maken door een mail te sturen aan sven@dantefysio.nl of door te bellen naar 010 4328225. Tijdens zo’n informatiebijeenkomst krijgt u informatie over TOM en doet u een aantal testjes om te kijken of TOM een geschikt programma voor u is of dat u beter aan een ander programma kunt meedoen.

Er zijn GEEN kosten verbonden aan deelname aan TOM.

Programma TOM

In Balans training
Om uw spierkracht en coördinatie te verbeteren en zo de kans op vallen te verkleinen, volgt u de In Balans training. Van deze training is aangetoond dat het werkt! De training wordt gegeven door een fysiotherapeut van Dantefysio en duurt 14 weken. Twee keer per week werkt u op uw eigen niveau aan uw spierkracht, balans en coördinatie. De fysiotherapeut geeft u tips, om ook in de toekomst fit en mobiel te blijven.

Voedingsadvies en lunches
Door gezond te eten, houdt u uw spieren sterk en krachtig. Een diëtist van Praktijk voor Voeding en Leefstijl bespreekt samen met u wat u eet en drinkt en geeft u persoonlijk advies. Om de diëtist een goed beeld te geven van wat u eet en drinkt, houdt u 2 keer 2 dagen een voedingsdagboek bij. Om te laten zien hoe u lekker én gezond kunt eten, luncht u 6 keer met uw groepje. Dit is altijd voor of na een In Balans training.

Gezelligheid
Tijdens de 14 weken trekt u op met een vast groepje. Samen volgt u de In Balans training, en luncht u voor of na de training zes keer met elkaar. Elk groepje wordt begeleid door een TOM-maatje, een vrijwilliger van SOL. Het TOM-maatje is aanwezig bij de lunches en komt regelmatig langs bij de In Balans training. Heeft u tijdens TOM vragen, dan kunt u die natuurlijk stellen aan uw TOM-maatje.

Meer informatie

Mocht u meer informatie wensen dan kunt u contact opnemen met Sven Bonardt van Dantefysio via mail: sven@dantefysio.nl of telefoonnummer: 010 4328225.

TOM is een erkend multidisciplinair en integraal preventieprogramma voor zelfstandig thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met Nutricia Advanced Medical Nutrition, ONVZ zorgverzekeraar, Purpose en is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Danone Ecosystem fund. In meerdere gemeenten is TOM al met succes geïmplementeerd. Meer achtergrondinformatie en resultaten van TOM zijn te lezen op www.veiligheid.nl/tom.

phone-handset