Ons adres

Dantestraat 468
3076 KV Rotterdam

Dante Fysio

010 4328225

Kinder-Manuele Therapie

Kinder-Manuele Therapie

Voor, tijdens of na de geboorte (denk aan tang- of vacuümverlossing, stuitbevalling, meerlingbevalling of een zeer vlotte bevalling) kunnen er problemen ontstaan in de stand en functie van de bovenste nekgewrichten, de zgn. Hoog Cervicale Functie Stoornis (HCFS). De asymmetrie van de zuigeling, onbegrepen huilgedrag, een voorkeurshouding, overstrekken, etc. zijn de belangrijkste en duidelijkste klachten die optreden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het functioneren van de bovenste nekwervels met hun omliggende kapsels, banden en spieren van groot belang is voor de houdings-  en motorische ontwikkeling. Een gefixeerde foutieve stand van de hoge nekwervels veroorzaakt een abnormale rek op deze weefsels waardoor verkeerde informatie naar de hersenen wordt gegeven. Dit zijn complexe processen. De scheefstand van de nekgewrichten veroorzaken ook vaak pijn bij bewegen van de nek en/of hoofdpijn. Kortom, als er een veranderde positie of gefixeerde positie van de hoge nekwervels aanwezig is, kan dit problemen hebben voor de ontwikkeling van de zuigeling.

Vroege kenmerken

Het hoofd staat scheef en wordt naar één kant gedraaid
Het kind huilt veel en kan krijsen
Een sterke neiging tot overstrekken, kind gooit hoofd achterover
Het kind slaapt korte periodes achter elkaar
Teruggeven van voeding
Scheve houding van de romp als een “banaantje”
Ontwikkelen van een schedelasymmetrie, een kant van het hoofd of achter wordt platter
Asymmetrische bewegen van armen en benen
Frequent huilen bij aan- en uitkleden (rompertje over het hoofd)

Kenmerken bij oudere kinderen

Het kind wil niet kruipen, gaat vroeg staan en lopen
Grove en fijne motoriek ontwikkelen zich matig en soms vertraagd, kinderen soms onhandig
Evenwichtsproblemen
Veel struikelen en vallen
Wakker worden met hoofdpijn
Vaak hoofdpijn op school
Concentratieproblemen
Snel ontstemd en driftbuien

Het onderzoek bij een kinder-manueel therapeut bestaat uit een vraaggesprek met de ouders, observatie van het kind, een bewegingsonderzoek, palpatie van de wervelkolom en het bekken. Als er bewegingsbeperkingen worden gevonden kan de manueel therapeut proberen deze beperkingen te behandelen door zachte corrigerende bewegingen van de bovenste nekwervels, het bekken en eventueel andere wervels van de wervelkolom. Hoe eerder het beeld wordt (h)erkend, des te beter het te beïnvloeden is door deze speciale manuele therapie. Enkele behandelingen geven al voldoende resultaat om de problemen op te lossen en zijn in tijd niet te vergelijken met de zgn. helmtherapie en langdurige oefentherapie. Vanwege goede resultaten wordt manuele therapie bij zuigelingen/peuters momenteel wetenschappelijk onderzocht.

Veiligheid/risico’s

Machiel Mallée is bij Dantefysio gespecialiseerd in het behandelen van zuigelingen en kinderen met manuele therapie. Deze gespecialiseerde scholing wordt gedoceerd in een cursus, die is samengesteld in samenwerking met de EWMM (European Workgroup for Manual Medicine). Voorwaarde voor deelname aan deze EWMM-cursus is dat de deelnemende manueel therapeuten geregistreerd staan in he Register van Manueel Therapeuten van de Ned. Vereniging voor Manuele Therapie, de NVMT.

Door de bij het Nederlands EWMM-register aangesloten kindermanueeltherapeuten zijn de afgelopen 15 jaar geen negatieve bijwerkingen geconstateerd tijdens de behandeling van zuigelingen.

Zie voor uitgebreide informatie: www.ewmm.net

 

 

phone-handset